söndag 29 januari 2012

Inbyggd jutjärnskamin



Jag klippte till alla delarna jag behövde i trälister. Totala måtten på denna är 10x11,5x4,5cm. Själva kaminen är 5,3x3cm.
 


Jag klippte ut alla ugnsluckor. Bara den var elden är går att öppna. Jag märkte upp var öppningsbara luckan skulle vara och borrade flera små hål runt märkningen lite innanför kanten (luckan ska ju vara större än hålet). Gjorde en hylla på baksidan som jag gjorde ett spår i för elden.
 


Jag limmade fast luckorna och delade träpärlor som jag sedan limmade på som handtak. Elden är ett värmeljus som drivs med batteri. Värmeljuset skruvade jag isär så jag kunde pillra dit elden, och den delen med batteri står ved sidan om så den inte syns. Gångjärnen gjorde jag av 3 remsor som jag klippte från metallet på värmeljuse och en liten spik. Vikte remsorna runt spiken, 2 delar mot luckan och en del till kaminen. Remsorna som är mot luckan fick jag häfta fast, delen mot kaminen försökte jag limma, men det slutade med att jag satte dit en liten träpinne som klämmer fast metallbiten. Det finns mini gångjärn att köpa, man behöver inte göra dom själva:)  
 



Nu har jag kommit så långt att jag målat. Kunde nog säkert med fördel ha målat delarna innan jag limmade ihop dem. Men nu gjorde jag inte det då:) Jag målar med EMALJ-FÄRG. Täcker bättre än hobby-färg och ger en finare yta tycker jag. Skorstenen är en bit sugrör (den delan var man böjer sugröret. Den svarta pinnen mellan överdel och nerdel är en bit grillpinne i trä. Baksidan är en bit kartong från en lövstek-låda. Veden är äkta. Tunna pinnar som jag delat och limmat fast. Kaffekvarnen är två träpärlor och en metallpinne från ett smycke.
 

1 kommentar:

  1. Va fint jag har funderingar på att göra kakelugnar ja med lite hjälp då=)
    Vilka fina saker du gör/Maja

    SvaraRadera