torsdag 2 februari 2012

Enkla kläder till dockskåpsdockor


Här ska jag försöka förklara hur jag gjort för att kunna sy enkla kläder till små dockor på maskin. Jag är en sådan som hatar att sy för hånd, så jag funderade länga på HUR jag skulle kunna sy dessa mini kläder på maskin. Kläderna blir kanske inte så vackra och avanserade, men dockorna slipper i alla fall vara nakna:) 
 Jag tog för mig dockorna i dom olika storlekarna, och ritade
halva dockan på en bit bakplåtspapper.
Vikte sedan pappret på mitten och klippte ut figuren.
Nålade fast pappersfiguren på tyget som jag hade lagt rättsida mot rättsida. Enkelt att sy pyttesmå kläder på maskin om man har större tygbit.
Sedan syr jag runt med kanten till mönstret som mall på hur nära jag får gå med sömmen. Av helfiguren kan man sy enkla baskläder. Kom bara i håg att om du inte syr helt upp i grenen på byxor, och helt upp i armhålan på tröjor måste du sy ben och armar längre...annars blir ben och armar för korta:)
Sedan klipper jag runt en liten bit från sömmen. Jag använder pinsett när jag ska vranga kläderna. Här har jag sydd med svart tråd för att det ska synas bättre hur jag gjort.

 Denna bild visar vad jag menar med det där med gren/armhåla:) Inte är denna dockan så stor heller. Total längd är 6cm, så byxorna är inte längre än 2,5cm. Byxan blev lite för vid runt midjan, så jag klippte upp i mitten lite fram och bak och limmade tyget över varann.
Till samma docka sydde jag en tröja på samma sätt som jag har förklarat här ovan.
Denna klänning är också sydd från helfigur-mönster ritat till denna storlek på docka. Klippte dock upp en liten bit bak i ryggen så det gick att få dockan i klänningen. Sen sydde jag ihop för hånd.
Byxor och tröja till flickan.Val av tyg är ganska viktigt. Är enklast om man använder tyg med stretch och som inte fransar sig. Ska en sy med tyg som fransar sig måste man sy sick-sack runt efter att ha sydd raksömmen. Vill man sy benslut/armslut med mera med kant som är invikt kan man göra detta INNAN man nålar fast mönstret. Då viker man tyget dubbelt och syr så nära kanten som man vill ha sömmen, men ha gott om tyg på ena sidan sömmen. Sedan klipper man längs med sömmen genom ena lagret med tyg.

1 kommentar:

  1. Hi,amazing clothes love the work!!! It's a pleasure to visit the blog.Miniregards from Spain.

    SvaraRadera